Studie- och Yrkesvägledare

Studie- och yrkesvägledning

Sätraskolan har en heltidsanställd Studie- och yrkesvägledare, SYV, som heter Lovisa Fältskog Johansson.

Lovisa nås på lovisa.faltskog.johansson@stockholm.se och via telefon: 076-122 41 41.

SYV's viktigaste arbetsuppgifter består av att: vägleda eleverna inför gymnasievalet. Det sker i olika former som t.ex individuella samtal och gruppvägledning. SYV skall även informera om utbildningsväsendet och låta eleverna utforska och bredda sina perspektiv inom arbetsliv och arbetsmarknad. SYV arbetar även med planering och uppföljning av praktisk arbetslivsorientering, PRAO, som kommer att ske i årskurs 8. SYV sitter med i elevhälsoteamet på skolan och arbetar även med skolans värdegrundsarbete.

Gymnasieval

Under vårterminen görs ansökan till gymnasieskolan. Datumen som gäller vårterminen 2020 är:

Ansökningsperiod 1:

16 januari-18 februari 2020

Omvalsperiod:

15 april-15 maj 2020.

Från 15 april kan man se vilket program man preliminärt, kommit in på, efter valen man gjort under ansökningsperiod 1.

Man har på sig fram till den 15 maj att ändra sina val precis som man vill.

Från den 1 juli 2020 kan man logga in på gymnasieantagningen för att se vilket program man blivit antagen till.

Inloggningsuppgifter till gymnasieantagningen kommer hem i brevlådan i januari!

För att eleverna själva ska kunna utforska mer och om gymnasievalet och  göra en genomtänkt ansökan har vi samlat några bra hemsidor där man kan få svar på det mesta.

www.gyantagning.se

www.gymnasieinfo.se

www.gymnasieguiden.se

www.framtid.se

Frågor och tips inför ditt gymnasieval:

Fundera över vem du är

Vad vill du? Vilka är dina starka sidor, intressen och värderingar? Har du något drömyrke? Vilka alternativ finns? Vill du gå ett yrkes- eller högskoleförberedande program?

Känn efter

För att ta reda på mer om programmen och skolorna så kan du gå på gymnasieskolornas öppna hus, göra studiebesök och fråga andra elever och lärare på skolor om vad de tycker. Hör efter med din omgivning, skugga en elev för en dag för att se hur det verkar på skolor du är intresserad av och ta gärna kontakt med studie- och yrkesvägledaren. Varje höst anordnas Gymnasiemässan där de flesta gymnasieskolor presenterar sig för elever. En bra guide för att hitta skolor är Välja skola.

Valet är ditt

När det är dags att välja så ligger valet hos dig. Det är din framtid det handlar om.

Nationella gymnasieprogram

Det finns 18 stycken nationella gymnasieprogram. Sex utbildningar är högskoleförberedande och tolv stycken yrkesprogram. Alla nationella gymnasieprogram ger grundläggande högskolebehörighet genom individuella val. Skolverket har samlat info om gymnasievalet på sin sida Gymnasieinfo.se. Här kan du läsa mer om alla program, se på filmer om gymnasievalet och lära dig mer om allt från yrken, utbildningar, tester. Rekommenderas varmt. På skolverkets sida Utbildningsinfo.se kan du även hitta information om gymnasieprogrammen översatta till flera olika språk, där finns även behörighetsvisaren som kan vara till hjälp i valet.

Gymnasiesärskolan

Gymnasiesärskolan består av 9 nationella program samt individuella program. På gymnasieantagningen kan du läsa mer om programmen och hitta Stockholms läns gymnasiesärskolor. Hör av dig till studie- och yrkesvägledaren om du har frågor om antagning till gymnasiesärskolan.

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av de 16 eller 17 bästa betygen. Det är möjligt att få totalt 340 meritpoäng för de elever som läser moderna språk och som kan tillgodoräkna sig ett sjuttonde betyg. 340 poäng innebär att man har A i samtliga ämnen.

A= 20 poäng
B = 17,5 poäng
C = 15 poäng
D = 12,5 poäng
E = 10 poäng
F = 0 poäng

Viktiga datum 2020

Alla datum kommer från Gymnasieantagningen www.gyantagningen.se där du även gör ditt gymnasieval och ser alla resultat.

Januari

I mitten av januari skickas brev med inloggningsuppgifter hem till elever i årskurs nio.

16/1 - Gymnasieantagningens hemsida öppnar för ansökan.

Februari

18/2 - Sista dagen för ansökan. (Hemsidan stängs för ansökan)

April

15/4 - Preliminärt antagningsresultat finns på hemsidan. Hemsidan öppnas för omval

15/5 - Sista dagen för att göra omval (hemsidan stängs för ansökan)

1/7 - Slutgiltigt antagningsbesked

Länkar om gymnasiestudier och studier utomlands:

http://www.ef.se/pg/  - Här hittar du information om att studera utomlands.

www.gymnasium.se - Här hittar du information om gymnasieprogram och länkar till information för dig som funderar på att studera ett år utomlands.

www.skolverket.se - Här hittar du information om det svenska utbildningssystemet, (svenska skolor i utlandet, läroplaner, kurs- och programinformation mm).

www.utbildningsinfo.se - Här finner du olika yrkesbeskrivningar samt information om vilka gymnasieprogram som leder till olika yrken, här finns även kortfilmer som presenterar de olika gymnasieprogrammen.

www.yrmis.se -  Här kan du se inspirationsfilmer om olika yrken.

Länkar om studiestöd och ekonomi:
www.csn.se - Här hittar du information om studiebidrag och studielån.

Välkommen att boka tid för vägledningssamtal!

Lovisa Fältskog Johansson

Telefon: 076 122 4141