Till innehåll på sidan

Mathivation

Mathivations nyhetsbrev för Stockholm
Summerar hösten 2018 och blickar framåt mot våren 2019
Nyhetsbrevet skickas ut en gång per termin.

Hösten 2018 var händelserik i Stockholm, Nacka och Katrineholm. Mathivation växer så det knakar, inte minst med avseende på personalstyrkan. Vi har varit ett tiotal timanställda som är ute och motiverar, inspirerar och håller mattelektioner runtom i regionen. Rutinerade Mathivation-elever som har varit med ett tag och börjat gymnasiet har kunnat ta bredare ansvar för att bidra till verksamhetsutveckling och möjliggjort att arbetet kan framskrida smidigt. Hösten har alltså inneburit utveckling för såväl verksamheten i stort som de anställdas personliga utveckling, vilket såklart känns jättekul! 

Även responsen från elever, lärare, rektorer och samarbetspartners har varit genomgående positiv. IFK-tillfällen (IFK = Inte Fatta Kurs, lektioner där eleverna tränar upp sin uthållighetsförmåga), inspirationsdagar och skolbesök har stått på schemat nästan varje vecka och varit mycket uppskattade enligt bland annat utvärderingar som samlats in vid varje tillfälle. I den expansionsfas, med många events, som Stockholmsregionen befinner sig i är det viktigt att vara utvärdera arbetet och utveckla verksamheten med hänsyn till den feedback som kommer från lärare och elever. Det är något vi tar med oss in i våren 2019.

Till våren hoppas vi på samarbeten med fler skolor och samtidigt fortsätta det nära samarbete som redan finns till de skolor vi arbetar med. I takt med detta kommer personalstyrkan behöva utökas ytterligare i respektive kommun, varför vi hoppas på många peppade elever som går ut nian till sommaren. Jag ser fram emot ännu en händelserik termin med nya spännande utmaningar! 

Mohammed Smesem
Distriktansvarig Stockholmsregionen

Vad har hänt under höstterminen 2018?

23/8 - Inspirationsdag på Sätraskolan
6/9 - IFK åk 8, Sätraskolan
3/10 - IFK åk 9, Stockholms Universitet
26-28/10 - Mathivation Weekend, Chalmers
19/11 - IFK åk 8, Sätraskolan
3/12 - Skolbesök för Sätraskolan, Mälarhöjdens skola
7/12 - IFK åk 9, Sätraskolan
11/12 - Projektmöte, Sätraskolan
14/12 - Skolbesök Sätraskolan, Årstadalsskolan

Tack för en fantastisk höst!

Vad vi har att se fram emot under vårterminen 2019:

17/1 - Pitch på Sätraskolan
5/2 - Skolbesök
18/2 - IFK åk 7
14/3 - IFK åk 8
2/4 - Skolbesök
24/4 - IFK åk 8
9/5 - Skolbesök
20/5 - IFK åk 7
24-26/5 - Mathivation Weekend
13/6 - Projektmöte

Mediaklipp: Mathivation i Sverige

Mathivation Weekend 26-28/10

 

Helgen den 26-28 oktober samlades ett 30-tal av de elever som varit delaktiga i Mathivation under året på Chalmers i Göteborg för att utvecklas inom matematiskt tänkande, pedagogik och samarbetsförmåga. Under helgen fick de även lära känna jämngamla elever från hela Sverige samtidigt som de motiverades av Mathivations anställda. Dessutom gästades vi av Anders Pihl från partnerföretaget CPAC Systems som föreläste om hur han använder matematik i sitt dagliga arbete.

Såhär skrev en av deltagarna efter att de hade fått frågan "Vad tyckte du om Mathivation Weekend? Hur påverkades du?":

"Jag älskade mathivation weekend. Jag träffade nya människor från olika delar av Sverige, och det var väldigt kul. Jag påverkades på en väldigt positiv sätt, jag lärde mig matte och att kunna presentera framför 30 personer."

En annan skrev såhär:

"Jag tyckte att mathivation weekend var bra. Jag blev väldigt påverkad för att jag fick träffa nya människor men även påverkad av hur många bevis det finns till varför r^2 gånger pi stämmer."

Och en tredje skrev såhär:

"Jag tyckte om mathivation weekend. Jag tyckte om att behöva tänka många gånger innan vi kom fram till en lösning och jag gillade att alla fick tänka på sitt sätt."

Vi har även haft en ny filminspelning! Den 10 december besökte filmaren Jonatan Anxo ett av våra IFK-pass på Chalmers, där han under lektionen filmade elever och bland annat intervjuade några av våra anställda.

Då filmen inte är klar än får ni hålla till godo med den film som gjordes under en tidigare Mathivation Weekend. Se nedan.

Se filmen från förra terminens Mathivation Weekend (ca 3 min)

Vårterminen 2018:

Vår 3:dje generation av Mathivationer åkte till Göteborg på en weekend -utbildning. Nu redovisar de för klasskamraterna vad de lärt sig.

Höstterminen 2017:

 

Workshop 4/12/2017

Elever lär elever. 

Våra Mathivationer åkte på utbildning i Göteborg:

Resan till Göteborg var oerhört spännande. Vi fick jobba med kreativ geometri där vi utvecklade våra matematiska tankar, pedagogik samt arbetsförmågan.

Vi fick även träffa andra elever från olika delar av Sverige, exempelvis Malmö och Katrineholm. Att träffa andra elever och höra deras åsikter kan leda till att man får en bättre matematisk uppfattning samt att man lär sig saker från varandra. 

/ Bojana 9B

Mathivation förändrade deras liv:

Se filmen där elever som deltagit i Mathivation beskriver hur de utvecklats både mentalt och socialt. 

https://drive.google.com/file/d/0B81mHBbTFadHbGJBMEVuNnJrQ0U/view

 

Våra gamla och nuvarande Mathivation-er besökte åk 8 och 7 för att bilda nya generationer av Mathivation-er.

Maria vår fd elev med Omaima och Rawand som går nu sista året på Sätraskolan.

 

Mathivation VT-2017:

Inte fatta kurs på universitet:

Den 17/5 var elever i åk 8 på SU för att jobba med avancerad matte. Våra elever fick tänka och hitta en formel för summa från 1 till 100. De var så duktiga att lösa detta på olika sätt. Grupper som var klara med det fick redovisa lösningar på tavlan. På rasten började de leka med att skriva på tavlan Sätra 127.

 

Mathivation HT-2016:

Våra elever besöker Söderholmsskolan för att lära ut matte, Se intervjun från Söderholmsskolan med Rawan och Omaima.

Våra Mathivationsgrupper i åk9 och 8 åkte idag, 7 december, till Fisksätraskolan.

Kl 7:00 på morgonen åkte de från Sätra.

Maria 9a:

Den 11e november åkte jag, Maria från årskurs 9 till Göteborg. Där var jag under helgen och hade en så kallad Mathivation Weekend. Första dagen så var det programmering som gällde, hade jag gjort en gång tidigare men jag tyckte att denna gång var mycket roligare. Dessutom så har jag börjat programmera på min fritid för att jag tyckte om det så mycket. De andra dagarna - det vill säga lördagen och söndag innan jag återvände hem så gjorde vi något som var helt nytt för mig. Vi fick lära oss att bevisa arean på geometriska former som kon, cirkel & avkapad kon. Som vanligt så kände jag mig helt vilse men i slutet av helgen så hade jag koll på det. Det är det som jag älskar Mathivation !

Av Maria 9a

 

Två av våra Mathivation-er åkte till Katrineholm, Lobna  9b och Rawand 8b. Här ser vi Lobna som håller mattelektion där:

Vår nya generation av Mathivation åk 8, har på onsdagen den 12 oktober åkt till Söderholmsskolan för att hålla mattelektioner där.
De har på kort tid blivit så säkra på sig själva i matte att de kan åka till andra skolor och ha workshop där.

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Mathivation V22-2016:

I fredags var våra Mathivation 1 och Mathivation 2, dvs elever från åk 8 och åk 7 på skolbesök. De besökte för andra gången Järlaskolan. De höll mattelektioner där.

 Vi är så stolta över våra duktiga elever.

 

   

Torsdag V17-2016:

hade våra duktiga Mathivation-er åk 8, en workshop för nya Mathivation-er från åk 7.

Nu har vi på Sätraskolan 2 grupper, en i åk 8 (Mathivation1) och en i åk 7 (Mathivation 2)

Mathivation 1 utbildade Mathivation 2 . Utbilningen pågick från kl13:00 till kl.17:00.

  

Dagen därpå åkte båda grupperna till Nacka och höll mattelektioner i två skolor.

Vi är så stolta över er våra duktiga elever .

 

   

 

Maria Jimenez 8a:

Torsdagen den 4 november 2015, så åkte jag till Göteborg för att vara med i min första utbildning i kursen om pedagogisk ledarskap som jag sökte till. Det var jag (enda från Sätraskolan) tillsammans med 7 andra elever från Göteborg och Växsjö. Första dagen så fick vi träna oss lite extra på hur man håller en bra lektion i vilken ordning osv. Andra dagen så fördjupade vi oss i hur man håller en speech.

Det kändes ganska pirrigt i magen för mig men jag tycker att på bara dom två dagarna gjorde jag en utveckling som jag kommer kunna visa senare!

Mathivation på Sätraskolan
Maria Jimenez 8a

 

Idag, 27 maj 2015, har våra Mathivationer varit på skarpnäcks skola och hållit mattelektionerna för åk 5 och 7.

De var jätteduktiga där.

Det var sista uppdragit för Mathivation i år. Dagen avslutades med utflykt in i stan för hela gruppen.

  
 

 

Nästa läsår kommer Sätraskolan att fortsätt med projekt Mathivation.

 

Vecka 16, 2015:

Våra Mathivationer har i två dagar haft en intensiv utbildning på skolan. De kommer att fortsätta med den i Göteborg fredag, lördag och söndag vecka 16.

Vi kommer att följa deras arbete under den helgen med spänning!

Här är några bilder från tisdag den 14 aprils lektioner.

Framme i Göteborg 17/4

Lördagens utbildning har börjat, här är det speechövning:

Även en BRIS-utbildning ingår:

Här ser vi en mamma till en av våra Mathivationer och en moster till en annan. De åkte med våra Mathivationer. Här sitter de med Anton som är ansvarig för projekt Mathivation.

 

Dela:
Kategorier: