Skolhunden Elsa

Skolhunden Elsa gör sin praktik på Sätraskolan under VT 2017.

I maj blir hon förhoppningsvis examinerad skolhund och kommer då att jobba på skolan några dagar i veckan. Elsa är av rasen labradoodle (labrador och pudel), en allergivänlig ras som dessutom duschas i allergenius schampoo . Elsa arbetar i ett enskilt rum men syns titt som tätt ute på skolgården.

Vad gör en skolhund?

• Hunden kan fungera som en social dörröppnare där deltagarna blir motiverade att vara med.
  • Hunden bjuder in till socialt samspel, glädje, skratt, lek och aktivitet.
  • Hunden ger villkorslös kärlek och lugn och ro.

En skolhund kan hjälpa eleverna med att:

• Skapa motivation.
  • Öka koncentrationsförmåga.
  • Öppna upp till samtal.
  • Öka viljan att integrera med andra.
  • Öka självkänsla och självförtroende.
  • Minska ångest och oro.
  • Skapa känsla av ett sammanhang.
  • Öka ansvarskänsla.
  • Öka den sociala kompetensen och empatin.

Lilla Aktuellt kom och gjorde ett reportage om Elsa, se reportaget här!

Även Stockholmsnyheterna skrev en artikel om Skolhunden, läs artikeln här!

Läs artikeln från Sätrabladet - en tidning att längta till

Jag har intervjuat Lena och Mattias om skolhunden Elsa för att få reda på hur det fungerar med en skolhund.

På väg till intervjun träffar jag Mattias. Han ska fylla på vattenskålen till Elsa i cafeterian. Jag följde efter Mattias till hundrummet och där träffade jag Lena och Elsa. Det kändes roligt att få komma dit och jag satte mig på stolen och började intervjua Lena.

Min första fråga till Lena handlade om vad en skolhund gör för något. Hon svarar att en skolhund hjälper barn att fokusera på skolarbetet och att eleverna ska tycka att skolan är lite extra rolig. En skolhund hjälper till att träna empati och är en duktig lyssnare. En hund dömer aldrig och det känns alltid som att de står på ens sida.

Jag frågade också hur det är att ha en hund. Lena förklarar att det är mycket jobb. Man ska gå ut med de och ge de mat. Även pälsvård krävs.

Lena förklarar också att det är mysigt att ha en hund och att Elsa är en familjemedlem.

På frågan hur det är att jobba med Elsa som skolhund svarar Lena att hon är väldigt lydig, snäll och följsam. Följsam betyder att hon självmant tar mycket ögonkontakt och vill jobba med den som är med henne. Hon berättar sedan att Elsa gillar barn och tycker om att arbeta.

Jag var lite nyfiken på att veta hur en vanlig hund blir en skolhund. Lena berättar då att först ska de växa upp eftersom de ska helst inte vara valpar. Därefter går hunden och ägaren en utbildning men för att komma in på den måste hunden göra ett test som visar att den har rätt egenskaper. Hundar som är aggressiva, väldigt rädda eller som inte gillar barn passar inte som skolhund.

Elsa går sin utbildning i Skåne och den pågår i 6 helger.

Nu har hon klarat av 4 helger och är därför klar för praktik. Det är den hon gör hos oss på vår skola just nu.

I rummet sitter även Mattias som just nu har haft sin lektion tillsammans med Elsa. De är på väg ut för att gå på en promenad. Både Mattias och Elsa behöver röra på sig. Innan de hinner ut får jag chansen att ställa några frågor även till Mattias.

Mattias börjar med att förklara hur det är att jobba med skolhunden Elsa. Mattias tycker allt är bra och berättar att Elsa brukar viska i hans öra.

Jag frågade vidare vad de brukar göra tillsammans. Mattias svarar att han brukar läsa för Elsa och spela mattespel med henne. Han berättar också att de brukar gosa, göra tricks, att hon pussar honom och han klappar henne,  ja att de gör allt tillsammans.

Mattias berättar hur det känns att jobba med Elsa. Han pratar varmt om henne och berättar om alla roliga saker de gör när de arbetar.

Min sista fråga till Mattias handlade om skillnaden med att jobba utan Elsa och med henne.  Mattias svarar ”När jag jobbar utan Elsa så känns det jättejobbigt. Jag har ingen energi utan känner mig som en dallergelé. Jag har inget att göra. När jag är med Elsa har jag fett mycket frågor. Jag gör mycket saker, klappar henne. Det är sååå bra att jobba med hund.”

Jag avslutar denna intervju med att ställa samma fråga till Lena och Mattias. Frågan jag ställde är ”Vad är det bästa med Elsa?”. Mattias tycker att Elsa är lika sprallig som han och Mattias gillar hundar som är exakt som han. Lena tycker det bästa med Elsa är att hon är hennes.

Det var en rolig intervju och jag hann även klappa och gosa lite med skolhunden Elsa.