Meritpoäng för gymnasiestudier

När en elev ansöker till gymnasiet används ett meritvärde som räknas ut av summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg. Från och med ansökan till gymnasiet läsåret 2014/15 får de sökande som fått betyg i moderna språk som språkval räkna med detta betyg som ett 17:e betyg i meritvärdet, utöver de 16 bästa betygen i övrigt.

Meritpoäng = summan av 17 bästa betygen om eleven läst moderna språk.

Modersmål och moderna språk är två olika ämnen, med två skilda kursplaner. Modersmål kan inte räknas som ett sjuttonde betyg, även om det kan läsas inom ramen för språkval.

Du räknar om betygen till siffror

Du som har läst ett modernt språk som språkval kan tillgodoräkna dig poängen för detta ämne utöver dina övriga 16 bästa betyg. Det gäller dig som har fått betyg i 17 ämnen och ett av ämnena är moderna språk inom ramen för språkval.
Vad det innebär är att den totala betygspoängen utgörs av betyget i språkval som ett 17:e betyg tillsammans med de 16 bästa betygen i övrigt. Betyget i språkval kan inte räknas två gånger. Det ämne som du får tillgodoräkna dig med ett 17:e betyg utöver dina övriga 16 bästa betyg” är ett modernt språk inom ramen för språkval. Det 17:e betyget kan inte vara betyg i ett extra språk inom elevens val eller betyg i modersmål. Maximal betygspoäng är 340 poäng för dig som läst och fått betyg i ett modernt språk som språkval och som har betyg i minst 17 ämnen.

För betyg satta A-F:

Varje betyg har ett värde. Gymnasiebetyget E ger värde 10 och värdet för varje betygssteg därefter ökar med 2,5. Högsta värdet på ett betyg blir då 20. För ett icke godkänt resultat ges betyget F som motsvarar betygsvärdet 0.

A — 20
B — 17.5